بین الملل تابناک: هفتصد و شصت و هشتمین روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای بسیاری به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
یک مقام ارشد اتحادیه اروپا اعلام کرد که در نشست سران این اتحادیه در این هفته احتمالا تصمیمی درخصوص ارائه سیستمهای ضدهوایی به اوکراین اتخاذ نخواهد شد.
این مقام ارشد اتحادیه اروپا روز سهشنبه به خبرنگاران گفت که درخصوص این مسئله در نشست پیشرو گفتوگوهایی انجام خواهد گرفت اما تصریح کرد که احتمالا در این زمینه تصمیمگیری انجام نخواهد گرفت.
وی در ادامه عنوان کرد که این صحبت درخصوص این مسئله در نشست آتی گامی رو به جلو در راستای ارائه سیستمهای ضدهوایی به اوکراین محسوب میشود.
نشریه وال استریت ژورنال به نقل از مدیر مرکز مطالعات بین المللی در دانشگاه ملی اودسا نوشت که عدم تعهد آمریکا به وعده هایش برای دفاع از اوکراین، موجب ناامیدی فزاینده ای در میان اوکراینی ها نسبت به آمریکا شده است.
«ولادیمیر دوبوویک» مدیر مرکز مطالعات بین المللی در دانشگاه ملی اودسا در مقاله ای برای وال استریت ژورنال نوشت که اقدام سریع آمریکا و متحدانش در ناتو برای کمک به رژیم صهیونیستی در برابر حمله موشکی و پهپادی گسترده ایران، کاملاً در تضاد با بی میلی آشکار آنها برای تقویت دفاع هوایی اوکراین در بحبوحه درگیری با روسیه است.
مدیر مرکز مطالعات بین المللی در دانشگاه ملی اودسا نوشت که واشنگتن نقش کلیدی در دو سال اول جنگ داشت، اما اکنون کندی قابل توجهی در کنگره آمریکا برای تصویب کمک به اوکراین مشاهده می شود.
دوبوویک گفت که غرب به جای کمک به اوکراین برای ایجاد شبکههای دفاع هوایی، مجموعهای از تجهیزات را در اختیار این کشور قرار داده است که با تشدید بمباران هوایی مسکو، ذخایر آن هم به میزان قابل توجهی کاهش یافته است.
رئیسجمهور اوکراین لایحه تغییر قوانین سربازگیری را امضا و آن را به قانون بدل کرد.
«ولودیمیر زلنسکی» رئیسجمهور اوکراین قانونی را امضا کرد که به موجب آن، سیاستهای سربازگیری در این کشور سفتوسختتر از قبل خواهد شد.
به گزارش اسپوتنیک، پارلمان اوکراین امروز (سهشنبه) در وبسایت خود اعلام کرد زلنسکی لایحه تشدید سربازگیری در اوکراین را امضا کرده و آن را به قانون تبدیل کرده است.
پارلمان اوکراین ساعاتی پیش این لایحه را با اکثریت آرا تصویب کرد و آن را برای امضا به زلنسکی ارسال کرد.
نخست وزیر اسلواکی گفت که کشورش با پیوستن اوکراین به سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) مخالف است ولی با الحاق آن به اتحادیه اروپا مخالفتی ندارد.
رابرت فیکو روز سه شنبه در یک کنفرانس مطبوعاتی اظهار داشت که مقام های اوکراین شاید خواهان پیوستن به ناتو باشند ولی این تصمیم خود آنهاست و ما نمیتوانیم این مسئله را بپذیریم چراکه منافع اسلواکی به خطر خواهد افتاد.
نخست وزیر اسلواکی ابراز امیدواری کرد که بروکسل و کییف گفتوگوهای خود را برای آغاز روند پیوستن اوکراین به اتحادیه اروپا در کوتاه ترین زمان آغاز کنند.
فیکو، پیشتر با اشاره به اینکه پیوستن احتمالی اوکراین به ناتو، پایهگذار جنگ جهانی سوم خواهد بود، تاکید کرده بود که براتیسلاوا پیشنهاد کییف برای ملحق شدن به این ائتلاف نظامی تحت رهبری آمریکا را وتو خواهد کرد.
وی همچنین احتمال پیوستن اوکراین به ناتو را رد و تاکید کرد که چنین اقدامی تنها به یک فاجعه جهانی منجر خواهد شد، بلکه بدیهی است به رویارویی مستقیم ناتو و روسیه بر سر این موضوع میانجامد.
پیش از روی کار آمدن فیکو و پیروزی حزبش در انتخابات سپتامبر سال گذشته، اسلواکی یکی از حامیان اصلی اوکراین بود و برای این کشور ادوات جنگی پیشرفته از جمله جنگنده ها و سامانههای ضدهوایی فراهم میکرد.
روبردت کالیناک، وزیر دفاع جدید اسلواکی چندی پیش گفت که سیاست دولت قبلی این کشور به شدت به موضع و شرایط دفاعی اسلواکی آسیب زده است.
یک وکیل و کارشناس تحریم انگلیسی گفت لندن نمیتواند داراییهای مسدود شده روسیه را مصادره کند.
«فرانسیس بوند» وکیل و کارشناس تحریم انگلیسی عنوان کرد بریتانیا داراییهای روسیه را مصادره نخواهد کرد.
وی اظهار کرد حتی مصادره سود از داراییهای روسیه ممکن است سالها یا حتی دههها طول بکشد.
به نقل از پراودا، فرانسیس بوند توضیح داد حتی اگر فقط سود خالص مصادره شود و نه داراییهای اساسی، دعوای حقوقی بینالمللی سالها، اگر نه دههها، ادامه خواهد داشت.
دارایی های روسیه به ارزش مجموعا ۴۴ میلیارد پوند در بریتانیا بلوکه شده است و دولت این کشور هرگز اطلاعات رسمی در این مورد منتشر نکرده است.
رئیسجمهور چین امروز (سهشنبه) گفت، تا زمانی که آلمان و چین به یکدیگر احترام بگذارند و ضمن حفظ تفاوتها، به دنبال «زمینه مشترک» باشند، روابط دوجانبه با پکن به طور پیوسته توسعه خواهد یافت.
«شی جینپینگ» رئیسجمهور چین در گفتوگو با «اولاف شولتس» صدراعظم آلمان در پکن گفت: ما باید روابط دوجانبه را در زمینههای مشترک در یک دورنمای بلندمدت و استراتژیک توسعه بدهیم و شاهد این روند باشیم.
رئیس جمهور چین به شولتس گفت: پکن از ایده برگزاری یک کنفرانس بینالمللی صلح در باب حل بحران اوکراین که توسط مسکو و کییف به رسمیت شناخته شود، حمایت میکند.
وی همچنین گفت: طرفهای درگیر جنگ اوکراین باید بجای در نظر گرفتن و پیگیری منافع خود، برای بازگرداندن هر چه سریعتر صلح تلاش کنند تا اوضاع از کنترل خارج نشود و برای بازگرداندن هر چه سریعتر صلح در اوکراین باید به صلح و ثبات توجه کنند.
شی تاکید کرد که در شرایط کنونی، برای جلوگیری از خارج شدن از کنترل درگیری، همه طرفها باید برای بازگرداندن صلح در اسرع وقت با یکدیگر همکاری کنند.
او برای این منظور چهار اصل را پیشنهاد کرد: اولاً باید حفظ صلح و ثبات را در اولویت قرار دهیم و از دستیابی به منافع خودخواهانه خودداری کنیم. دوماباید از تشدید تنش خودداری کنیم. سوم شرایطی برای برقراری صلح و جلوگیری از تنشهای بیشتر و تشدید آن ایجاد کنیم. چهارم، ما باید تاثیر منفی بر اقتصاد جهانی را کاهش دهیم و از تضعیف ثبات زنجیرههای صنعتی و عرضه جهانی خودداری کنیم.
رئیسجمهور چین همچنین مخالفت خود را با استفاده از تسلیحات هستهای و حملات علیه تاسیسات هستهای صلح آمیز ابراز کرد.
به نقل از خبرگزاری رویترز، سفر سه روزه صدراعظم آلمان به پکن نخستین سفر وی در این سمت با هدف اجرای استراتژی کاهش ریسک سال گذشته برلین برای اجتناب از دور شدن آلمان از پکن است.
سفر شولتس که شامل رفتن به دو شهر اصلی چین شامل «شانگهای» و «چونگچینگ» میشود، با همراهی مقامهای ارشد آلمانی مانند «اولا کلنیوس»، مدیر مرسدس بنز و «اولیور زیپسه»، مدیر اجرایی کمپانی بی.ام.دبلیو انجام میشود.
رئیسجمهور چین در ادامه به صدراعظم آلمان گفت: تا زمانی که هر دو طرف به احترام متقابل پایبند باشند، ضمن حفظ تفاوتها، به دنبال زمینههای مشترک باشند، با یکدیگر ارتباط برقرار کنند و از یکدیگر بیاموزند و به همکاری برد-برد دست یابند، روابط بین دوطرف به طور پیوسته توسعه خواهد یافت.
شولتس همچنین گفت که با رئیسجمهور چین در مورد «صلح عادلانه» در اوکراین صحبت خواهد کرد.
کشته شدن ۱۰۰۰ نیروی نظامی اوکراین در حملات روسیه
وزارت دفاع روسیه از افزایش تلفات نظامی ارتش اوکراین خبر داد.
وزارت دفاع روسیه روز سهشنبه در گزارش روزانه خود اعلام کرد، در درگیری در محور دونتسک، ارتش اوکراین در ۲۴ ساعت گذشته ۶۳۰ نظامی خود را از دست داده است.
وزارت دفاع روسیه در بیانیه ای اعلام کرد: ارتش اوکراین علاوه بر این یک خودروی زرهی و چهار خودرو دیگر را در درگیری در مسیر دونتسک از دست داد.
بنا به این بیانیه، در درگیری در محور آودیوکا، بیش از ۳۸۰ نظامی دیگر اوکراینی کشته شدند.
وزارت دفاع روسیه اعلام کرد، پدافند هوایی روسیه طی شبانه روز گذشته ۶ موشک طوفان سایه و ۱۵۵ پهپاد اوکراینی را سرنگون کرد.
«سرگئی شویگو» وزیر دفاع روسیه اخیراً در گزارشی اعلام کرد که از آغاز عملیات ویژه نظامی این کشور در اوکراین، کی یف بیش از ۴۴۴ هزار نظامی را از دست داده است.
هشدار گروسی نسبت به وقوع حادثه اتمی در نیروگاه زاپوروژیا
رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی (آی.ای.ایی.ای) هشدار داد که بطور خطرناکی در حال نزدیک شدن به یک سانحه اتمی در نیروگاه هسته ای زاپوروژیا (ZNPP) هستیم.
به گزارش خبرگزاری تاس، گروسی تاکید کرد که حملات اخیر به نیروگاه اتمی زاپوروژیا، موازین و اصولی که برای تامین امنیت و کاهش خطرات آن وضع شده بود را نقض کرده است.
وی در جریان نشست شورای امنیت سازمان ملل متحد گفت: نقض مکرر این اصول طی ۱۰ روز گذشته موجب افزایش خطرات امنیتی و ایمنی در این نیروگاه شده است.
گروسی به شورای امنیت سازمان ملل یادآوری کرد: سال گذشته بود که اصول و موازین پنج گانه ای برای تامین امنیت این نیروگاه وضع شد و در عین حال از اوکراین و روسیه نیز خواسته شده بود این اصول را نظر دور ندارند.
بنا بر این گزارش، پنج اصلی که وی برای ایمنی نیروگاه هسته ای زاپوروژیا ارائه کرده بود، شامل پرهیز از هر نوع حمله به این نیروگاه و عدم بهره برداری از آن برای تجمع قوا و مهمات می شد تا در نهایت مورد حمله طرف متخاصم قرار نگیرد. سیستم های برق خارج از این نیروگاه نباید در معرض خطر قرار گیرند، تمامی سازه ها و سامانه های حیاتی برای امنیت عملکرد آن باید از هرگونه اقدام خرابکارانه و یا حمله ای مصون بمانند و در نهایت اینکه هیچ اقدامی نباید موجب خدشه دار شدن این اصول گردد.
مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی با اشاره به اینکه راکتورهای این نیروگاه هم اکنون در حالت خاموش و سرد به سر می برند، هشدار داد: با این وجود هر لحظه ممکن است در این نیروگاه حادثه ای رخ دهد.
گروسی در این باره افزود: باوجود اینکه هر شش راکتور این نیروگاه در وضعیت «خاموش سرد» به سر می برند و طبق توصیه آژانس، آخرین واحد از این نیروگاه نیز طی دو روز گذشته در همین وضعیت قرار گرفته، احتمال وقوع یک حادثه اتمی در آن بسیار جدی و واقعی است.
وی هشدار داد: ما به طرز خطرناکی در حال نزدیک شدن به زمان قوع یک حادثه اتمی (در این نیروگاه) هستیم، نباید همه چیز را به شانس و اقبال واگذار کرد و دید که مثلا فردا چه روی می دهد. ما باید همین امروز هر آنچه در توان داریم به کار ببندیم تا احتمال وقوع چنین حادثه ای را به حداقل برسانیم.
بر اساس این گزارش، گروسی همچنین اشاره کرد تا زمانی که شواهد انکارناشدنی به دست نیاید آژانس نمی تواند تعیین کند کدام طرف مسئول حملات اخیر به این نیروگاه بوده است.